Fasolka po bretońsku to pyszne, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Na całą noc namaczam fasolę u mnie jest to 1 kg.
Następnego dnia stawiam ok. 70 dkg żeberka wędzone lub kości schabowe wędzone gotuje wywar, dodaje liście laurowe, pieprz, ziele ang.
Pogotuje chwilę i dodaję odcedzoną fasolę.
Gdy żeberka zrobią się miękkie, wyciągam, obieram i kroję w kostkę i wrzucam mięsko do wywaru.
Przypiekam cebulkę i czosnek ( jak do rosołu) i dodaję do fasolki.
Przesmażam boczek i kiełbasę (pół kg jednego i drugiego) pokrojone w kostkę, dodaję do fasolki.
Wszystko gotuję do miękkości fasoli. Na koniec doprawiam solą, majerankiem. Dodaje łyżkę koncentratu pomidorowego.