Ciasto „Stefania” bez pieczenia


Przepis na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia które zawsze się udaje.

Składniki:

Ciasto

  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szkl. kaszki manny
  • 1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki do posypania na polewę
  • herbatniki

Polewa

  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagotować. Następnie po trochu dodawać kaszkę manną cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wsypać kakao i porządnie wymieszać.

Blachę wyłożyć herbatnikami na to najlepiej gorącą masę z kaszki i na to znów herbatniki. Przygotować polewę (wszystkie składniki włożyć do rondla i doprowadzić do rozpuszczenia oczywiście nie zapominając o mieszaniu).

Gotową polewę wylać na herbatniki i szybko posypać wiórkami bo polewa dość szybko zastyga.

Przepis jest na tą mniejszą blaszkę. Nie znam jej wymiarów ale jest gdzieś połowę mniejsza od tej standardowej.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 16

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!