Domowy pszenny chlebek

4.7
(6)

Domowy pszenny chlebek

Prosty przepis na pyszny chleb pszenny na drożdżach suchych. Zawsze się udaje i cudownie smakuje!

Składniki

  • pół kg mąki pszennej
  • pół litra ciepłej wody
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki cukru
  • 1 opak. suchych drożdży (7 g)

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (ciasto jest rzadkie, bez obaw uda się). Po tym czasie ciasto wyłożyć do wysmarowanej oliwą blaszki, górę posmarować wodą i posypać makiem. Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w 200° C 50-60 min.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!