Bardzo prosty w przygotowaniu i przepyszny domowy chlebek. Zawsze wychodzi.
Składniki
- 1 kg mąki
- 2 szkl ciepłej wody
- 7 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki płaskie soli
- 7 łyżek oleju
Przygotowanie
Do dużej miski wsypać mąkę, w letniej wodzie rozmieszać drożdże z cukrem i wlać na środek do mąki, odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie dodać sól i olej, dobrze wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić na ok. 1 godz. Podzielić na 2 lub 3 części, uformować chleb na blaszce, lekko ponacinać na wierzchu i odstawić na ok 10 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180’C i piec ok. 50 min. Po upieczeniu gorący chleb posmarować zimną wodą. I tyle, smacznego!