Domowe pieguski


Domowe pieguski

Przepis na ekspresowe w przygotowaniu domowe ciasteczka pieguski. O niebo lepsze o tych ze sklepu.

Składniki (na ok. 15 sztuk)

  • pół szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • 3/4 szklanki dropsów czekoladowych

Przygotowanie

Masło wymieszać z cukrem, jajkiem i aromatem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Krótko wyrobić na ciasto. Ma być takie jak modelina, troszeczkę lepkie. Następnie dodać dropsy czekoladowe i całość wstawić do lodówki na ok 20 min.

Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170 C termoobieg ok. 10-12 min. Trzeba obserwować.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!