Chlebki naan


chlebki naan

Przepyszne i proste w przygotowaniu chlebki z patelni. Są miękkie i bardzo delikatne w smaku. Idealnie nadają się jako dodatek do sałatek past, czy zup.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie

Do naczynia z mlekiem wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy. Następnie dodajemy suche drożdże i zostawiamy na około 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, olej oraz sól.
Wlewamy mleko z drożdżami oraz dodajemy jogurt, wszystko razem mieszamy.

Wyrabiamy przez około 10 minut, aż uzyskamy błyszczące sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy troszkę wody lub mąki gdy jest zbyt klejące.

Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy szmatką i pozostawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie podsypuje mąką blat, wyrabiam troche ciasto, kroje je na kawalki według uznania i rozwałkowuje na cienko. Mąki do podsypania nie żałuję bo ciasto się wciąż klei.

Rozgrzewam patelnię bez masła i bez oleju, ma być bardzo gorąca aż ma dym nad nią lekko lecieć i wtedy placek na patelnie (będą mu rosły wzgórki i pagórki, ubić je delikatnie łopatką na płasko, ale to dobry znak że rośnie na patelni). Potem na drugą stronę to samo i gotowe. Tak zrobić wszystkie placki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!