Czekoladowy deser rozpływający się nie tylko na talerzu, ale i w ustach.
Składniki oraz sposób przygotowania
Krem:
- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50g masła
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko dobrze wymieszać w szklance mleka, dodać do podgrzanego mleka i zagotować. Następnie dodać masło i dobrze wymieszać, masę przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.
Ciasto:
(tortownica 22-24cm)
- 300 g mąki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 ml mleka
- 30g kakao
- 75 ml oleju
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Jajka, cukier i cukier waniliowy wymieszać mikserem dodać mleko, olej i szczyptę soli. Ciągle na średnich obrotach miksera mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, wylać ciasto a na środek wyłożyć masę budyniową i piec około 40 min 180 C.
Po upieczeniu polać rozpuszczoną białą i ciemną czekoladą. Do polania zużyłam 100 g ciemniej czekolady i 50g białej czekolady.