Ciasto z połówkami jabłek


Ciasto z połówkami jabłek

Proste i szybkie do przygotowania ciasto z połówkami jabłek. Nie trzeba gotować musu jabłkowego, ani ścierać jabłek, czy drobno ich kroić.

Składniki

Ciasto:

  • 3,5 szkl. mąki
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g gęstej śmietany
  • 2 żółtka + 1 całe jajko

Dodatkowo:

  • 6-7 jabłek
  • 1/2 szkl. cukru

Przygotowanie

Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i podzielić na dwie części.

Blachę wysmarować tłuszczem, opruszyć mąką i wyłożyć jedną część ciasta.

Jabłka obrać, przekroić na połówki i delikatnie wydrążyć środek. Ciasto nakłóć widelcem i ułożyć połówki jabłek. Oprószyć je cukrem.

Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka.

Piec przez 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Grzanie góra-dół.

Wystudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 36

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!