Niesamowicie smaczne i szybkie ciasto w 10 minut! Przyda się, gdy w progu staną niezapowiedziani goście.
Składniki
- ok. 50 sztuk herbatników
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- poł szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- duży budyń waniliowy
- 2 cukry waniliowe
- pół kostki masła
Przygotowanie
Część mleka zagotować z cukrem i masłem, a w 2 części mleka roztrzepać żółtka, mąkę, budyń, cukry waniliowe. Dodać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje.
Ciastka rozłożyć w blaszce średniej wielkości, wylać gorący budyń i przykryć kolejna warstwą ciastek. Posypać cukrem pudrem i odstawić w chłodne miejsce aż ciastka zmiękną.
Masło można też utrzeć z przestudzonym budyniem i dopiero przełożyć na ciastka. Jak ktoś lubi bardziej maślany smak można zużyć cała kostkę masła. Ja zwykle dodaje masło do gotującego się mleka.