Ciasto w 10 minut bez pieczenia

4.3
(322)

Niesamowicie smaczne i szybkie ciasto w 10 minut! Przyda się, gdy w progu staną niezapowiedziani goście.

Składniki

  • ok. 50 sztuk herbatników
  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • poł szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • duży budyń waniliowy
  • 2 cukry waniliowe
  • pół kostki masła

Przygotowanie

Część mleka zagotować z cukrem i masłem, a w 2 części mleka roztrzepać żółtka, mąkę, budyń, cukry waniliowe. Dodać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje.

Ciastka rozłożyć w blaszce średniej wielkości, wylać gorący budyń i przykryć kolejna warstwą ciastek. Posypać cukrem pudrem i odstawić w chłodne miejsce aż ciastka zmiękną.

Masło można też utrzeć z przestudzonym budyniem i dopiero przełożyć na ciastka. Jak ktoś lubi bardziej maślany smak można zużyć cała kostkę masła. Ja zwykle dodaje masło do gotującego się mleka.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 322

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!