Ciasto styropian


Te pyszne i delikatne ciasto o wdzięcznej nazwie „styropian” posmakuje nawet najwybredniejszym gościom.

Składniki:

Ciasto

  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2h.

Masa

  • 3 śmietany 18% po 400ml – kwaśna
  • 20 dkg wiórki kokosowe
  • 1 szkl. cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 5 ubitych białek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Śmietanę z budyniem, cukrem i proszkiem do pieczenia połączyć mieszając, dodać wiórki kokosowe, a na koniec ubite białka.

Ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta wyłożyć na spód – ja trę na tarce, można skubać, następnie masę, plus pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku przez 50 min w 180 st. C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 57

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!