Te pyszne i delikatne ciasto o wdzięcznej nazwie “styropian” posmakuje nawet najwybredniejszym gościom.
Składniki:
Ciasto
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2h.
Masa
- 3 śmietany 18% po 400ml – kwaśna
- 20 dkg wiórki kokosowe
- 1 szkl. cukru
- 1 duży budyń śmietankowy
- 5 ubitych białek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Śmietanę z budyniem, cukrem i proszkiem do pieczenia połączyć mieszając, dodać wiórki kokosowe, a na koniec ubite białka.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta wyłożyć na spód – ja trę na tarce, można skubać, następnie masę, plus pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku przez 50 min w 180 st. C.