Przepis na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia które zawsze się udaje.
Składniki:
Ciasto
- 1 litr mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szkl. kaszki manny
- 1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
- 2 łyżki kakao
- wiórki do posypania na polewę
- herbatniki
Polewa
- 1/2 margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagotować. Następnie po trochu dodawać kaszkę manną cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje wsypać kakao i porządnie wymieszać.
Blachę wyłożyć herbatnikami na to najlepiej gorącą masę z kaszki i na to znów herbatniki. Przygotować polewę (wszystkie składniki włożyć do rondla i doprowadzić do rozpuszczenia oczywiście nie zapominając o mieszaniu).
Gotową polewę wylać na herbatniki i szybko posypać wiórkami bo polewa dość szybko zastyga.
Przepis jest na tą mniejszą blaszkę. Nie znam jej wymiarów ale jest gdzieś połowę mniejsza od tej standardowej.