Ciasto snickers to przepyszny deser, który rozpływa się w ustach. Smakuje niemal tak samo jak popularny batonik.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 margaryna
Dodatkowo:
- 1 puszka kajmaku
- orzeszki solone do posypania
- 0,5 kostki czekolady
Sposób przygotowania:
Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier – dalej ucierać. Dodać żółtka, następnie proszek do pieczenia i mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec. Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na dwie części.
Masa: szklankę mleka zagotować z 1/3 kostki margaryny i szklanką cukru. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i dodać do gotującego mleka. Powstały budyń wystudzić. Pozostałą część margaryny utrzeć mikserem i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią biszkoptu na wierzch rozsmarować resztę masy.
Na masę rozsmarować cały kajmak, na kajmak posypać orzeszki ziemne, następnie rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu.