Ciasto Rafaello bez pieczenia


Ciasto „Rafaello” jest eleganckim, prostym w przygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku.

Składniki:

  • litr mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • cukier
  • wiórki kokosowe ok 200-250g
  • herbatniki kakaowe i maślane (kto jakie woli)
  • kostka masła 200g

Sposób przygotowania:

1 i ½ szklanki mleka mieszamy z cukrem, mąką pszenna i ziemniaczaną, żółtkami, cukrem wanilinowym. Miksujemy. Resztę mleka trzeba przegotować, gdy się przegotuje stopniowo dodajemy ww. mieszankę.

Gdy budyń zrobi się gęsty i się zagotuje odstawiamy go do wystudzenia (jak zrobią się grudki można je rozdrobnić mikserem).

Kiedy budyń stygnie, ubijamy masło w temperaturze pokojowej na piankę. Wystudzony budyń mieszamy z masłem, dodając wiórki kokosowe.

Tortownica śr. 26 cm, na sam dół kładę dwie warstwy ciemnych herbatników a na górze dwie jasne. Wystarczy około 500g ciastek.

Przekładamy budyń razem z ciastkami. Ostatnią warstwą musi być masa budyniowa. Wtedy posypujemy ją grubo wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W zasadzie można jeść już po chwili ale lepszy jest jak stężeje i postoi w lodówce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!