Ciasto pleśniak

Pleśniak to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji.

Składniki

Ciasto:

  • 3,5 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 1,5 margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Piana:

  • 5 białek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dżem

Wymiary blaszki 40×26

Przygotowanie

Ciasto: Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Do drugiej dodać kakao, zagnieść i włożyć na 0,5 godz. do zamrażalki. Do trzeciej nie dodajemy nic i też wkładamy do zamrażalki. Na ciasto białe rozsmarować dżem, potem zetrzeć ciasto kakaowe na tarce o dużych oczkach.

Ubić pianę z białek, dodać cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Wylać na ciasto kakaowe, a następnie zetrzeć ciasto jasne. Piec w piekarniku w temp. 160-170 st. C przez około 45-50 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!