Ciasto o smaku tiramisu


Puszysty biszkopt przełożony masą śmietanową, nasączony kawą i amaretto i posypany gorzką czekoladą.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4-5 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 3 espresso (pół kubka)
  • 2 kieliszki amaretto i 2 łyżeczki miodu/ cukru – dodaje do letniej już kawy – dla lubiących bardzo słodko polecam 4 łyżeczki

Krem:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny

Przygotowanie

Biszkopt: ze szczyptą soli ubijam białka. Do ubitej białej piany dodaję stopniowo cukier, cały czas ubijając. Kolejno żółtka. Cukier powinien się rozpuścić. Na koniec stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i mieszam szpatułką. Ciasto na biszkopt przelewam na foremkę (23×23) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st, góra/dół, 15-18min.

Gdy biszkopt ostygnie, ubijam krem. Żelatynę zalewam 5 łyżkami wody, pare min odstawiam aż napęcznieje, podgrzewam do rozpuszczenia (nie gotować). Śmietanę ubijam z cukrem, następnie wlewam strużkiem żelatynę (ciepłą). Tylko krótko jeszcze ubić.

Biszkopt na pół, nasączyć połową kawy, przykryć połową śmietany i posypać gorzkim kakao, przykryć drugim biszkoptem i powtórka. Góra dodatkowo posypana startą na tarce gorzką czekoladą.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!