Idealne ciasto na pierogi


Przeraża Cię ciasto na pierogi? No to już masz „pewniaka”, który nie lepi się do maty oraz rąk, jest mega plastyczny i elastyczny oraz można iść na łatwiznę… klejąc pierogi przez maszynkę!

Waga jednego pieroga w moim wykonaniu to min. 40g

Ilość pierogów z tego przepisu to minimum 50szt. (wszystko zależy jak duże pierogi lepisz lub jak duża jest maszynka do pierogów).

Składniki oraz sposób przygotowania:

  • 500g mąki pszennej typ 450/480/500 (z każdej wychodzi)
  • 1 łyżeczka soli
  • 80g masła
  • 200ml gorącej a nawet wrzącej wody

Do miski przesiej mąkę. Następnie dodaj sól i masło, stopniowo dolewaj gorącą wodę i zagniataj ciasto, aż wyjdzie zwarte i elastyczne.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!