Pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką zrobione na maślance. Idealne połączenie kwaśnego rabarbaru z chrupiącą, złocistą kruszonką.
Składniki
- 3 szkl mąki
- 1 szkl maślanki
- 1 szkl cukru
- pół szkl oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rabarbar
Składniki powinny mieć temp. pokojową.
Przygotowanie
Jajka ubijam mikserem z cukrem. Dodaje maślankę, olej, a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wykładam na blaszkę, daje rabarbar, ale mogą być różne owoce. Robię kruszonkę 100 g margaryny + 1 szkl mąki + pół szkl cukru pudru. Posypuję ciasto i do piekarnika 170 stopni na 45 min. U mnie po upieczeniu dałam lukier, bo rabarbar dość kwaśny.