Ciasto mleczna kanapka

Pyszne i delikatne ciasto składające się z dwóch warstw kakaowego biszkoptu przełożonego kremem z mleka w proszku.

Składniki

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Masa:

  • 1/2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 250g masła lub dobrej margaryny
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 2 cukry waniliowe

Przygotowanie

Całe jajka utrzeć do białości z cukrem, dodać olej i wodę, miksować dalej, wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Wylać ciasto na blaszkę 25×25 i piec 25-30 minut w temp. 175 stopni.

W tym czasie w rondelku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Przestudzone ciasto rozkroić na pół, posmarować masą i polać polewą: 1 tabliczka czekolady rozpuszczona z 2-3 łyżek mleka.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!