Pyszne i delikatne ciasto składające się z dwóch warstw kakaowego biszkoptu przełożonego kremem z mleka w proszku.
Składniki
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
- 1/2 szkl.mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 1/2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 250g masła lub dobrej margaryny
- 2 szkl. mleka w proszku
- 2 cukry waniliowe
Przygotowanie
Całe jajka utrzeć do białości z cukrem, dodać olej i wodę, miksować dalej, wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Wylać ciasto na blaszkę 25×25 i piec 25-30 minut w temp. 175 stopni.
W tym czasie w rondelku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Przestudzone ciasto rozkroić na pół, posmarować masą i polać polewą: 1 tabliczka czekolady rozpuszczona z 2-3 łyżek mleka.