Przepis na szybkie ciasto z brzoskwiniami. Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem soczystych i słodkich brzoskwiń to połączenie idealne.
Składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki ok. 500 g
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i mieszamy widelcem kilka minut. Bardzo ładnie się wszystko łączy i ciasto odchodzi od brzegów miski. Następnie wkładamy ciasto na formę (36×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy owoce.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Posypujemy wierzch ciasta i do pieca na 50 min / 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!