Ciasto marchewkowe


Kolejna szybka i smaczna propozycja na doskonały deser do kawy. Ciasto marchewkowe jest soczyste, puszyste i pełne aromatu.

Składniki

  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 170g cukru pudru albo 100g cukru i 3 łyżki miodu
  • 150ml oleju
  • 200g marchwi startej na drobnych oczkach
  • 60g drobno pokrojonych orzechów, u mnie włoskie migdały i laskowe
  • 50g wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • po łyżeczce cynamonu i sody
  • szczypta soli

Masa:

  • 150g serka philadelphia
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru

Przygotowanie

Jajka ubić, dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Cały czas miksując dolewać strumieniem olej.

Dodać startą marchewkę, orzechy, wiórki, wymieszać szpatułką.

W osobnej misce przesiać suche składniki, dodać do marchwi i wymieszać do połączenia składników.

Składniki na masę zmiksować i wyłożyć na schłodzone ciasto. Piec w 150 stopniach około 45 minut do suchego patyczka.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!