Ciasto kokosowe to prosty i smaczny wypiek z wiórkami kokosowymi, który pachnie i smakuje wyśmienicie.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru szyta soli
Do głębokiego talerza daje żółtka do tego ocet, proszek do pieczenia i mieszam po czym odstawiam.
Białka ubijamy z szczyptą soli i po trosze wsypuję cukier, jak nie czuć już drobinek cukru daje żółtka, mieszam, dodaje olej i mąkę, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temp. 180 stopni 25 min.
Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórek kokosowych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
4 białka ubijamy z szczyptą soli, żółtka do szklanki. Do lekko ubitych białek dodaje 3/4 szklanki cukru ubijać na sztywno wsypać 200 g wiórek kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia i 4 płaskie łyżki mąki pszennej, wymieszać delikatnie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec jak biszkopt.
Krem:
- 250 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- Galaretka owocowa
250 g masła lub margaryny utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru po chwili dodawać po jednym żółtku. Galaretkę owocową najlepiej wiśniową rozpuścić w niepełnej szklance wrzącej wody co chwilę mieszać, jak trochę skrzepnie wylać do utartej masy i mieszać chwilę mikserem.
Na biszkopt wyłożyć masę i na masę placek kokosowy. Gotowe!