Przepis na pyszne, autorskie ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt:
- 6 jaj
- szklanka mąki pszennej
- pól szklanki cukru kryształu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kremowa:
- 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml
- pól szklanki cukru pudru
- galaretka truskawkowa
Na wierzch:
- pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki)
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie
Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy będzie błyszcząca dodawaj po 1 żółtku stopniowo ubijając na małych obrotach. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i miksuj do połączenia składników. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (25cm×30cm) i piecz z termoobiegiem w 180 st. przez 30 minut.
Masa kremowa:
Sporządź galaretki wg przepisu z tyłu opakowania (jedna w osobnym naczyniu do kremówki). Odstaw do lekkiego stężenia w chłodne miejsce. Schłodzone śmietanki ubij z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawaj 1 tężejącą galaretkę. Zmiksuj. Wyłóż na zimny biszkopt. Wyrównaj. Pokrój banany w plastry. Wyłóż na masę. Całość pokryj resztą tężejącej galaretki.