Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo jest podwójnie czekoladowe.

Składniki

  • 150 g masła
  • 270 g cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki czubate przesianego kakao
  • 270 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka

Polewa:

  • 75 g masła
  • 2 łyżki czubate kakao
  • czubata szklanka cukru pudru

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Mąkę wymieszać z przesianym kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Masło stopić i wymieszać z mlekiem. Do masy jajecznej dodać suche składniki i masło z mlekiem, dobrze wymieszać – najlepiej mikserem.

Formę typ tortownicy (moja prostokątna) wysmarować tłuszczem i posypać mąką, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 175 stopni termoobieg, pieczemy 35-40 min w dolnej części piekarnika. Po upieczeniu i przestudzeniu polewamy polewą.

Polewa: stapiamy masło i mieszamy z cukrem pudrem i kakaem dobrze mieszając w razie gdy jest za gęste (suche) dodajemy 2 łyżki mleka. Polewamy ciasto, zostawiamy do zastygnięcia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!