Mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo jest podwójnie czekoladowe.
Składniki
- 150 g masła
- 270 g cukru
- 5 jaj
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki czubate przesianego kakao
- 270 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
Polewa:
- 75 g masła
- 2 łyżki czubate kakao
- czubata szklanka cukru pudru
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Mąkę wymieszać z przesianym kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Masło stopić i wymieszać z mlekiem. Do masy jajecznej dodać suche składniki i masło z mlekiem, dobrze wymieszać – najlepiej mikserem.
Formę typ tortownicy (moja prostokątna) wysmarować tłuszczem i posypać mąką, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 175 stopni termoobieg, pieczemy 35-40 min w dolnej części piekarnika. Po upieczeniu i przestudzeniu polewamy polewą.
Polewa: stapiamy masło i mieszamy z cukrem pudrem i kakaem dobrze mieszając w razie gdy jest za gęste (suche) dodajemy 2 łyżki mleka. Polewamy ciasto, zostawiamy do zastygnięcia.