Ciastka orzeszki


Przepis na orzeszki czyli kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu.

Składniki:

  • 6 szkl. mąki
  • 2 kostki masła (po 200 g każda)
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut (u mnie leżało w lodówce całą noc).

Ciasto ponownie zagnieść i formować kulki wielkości orzecha laskowego (a nawet mniejsze). Gotowe ułożyć w patelni do orzeszków (nie natluszczałam niczym), zamknąć i piec, aż otrzymamy odpowiedni kolor. Orzeszki można wypełnić dowolną masą lub dżemem.

Z tej porcji wyszło mi 416 połówek orzeszków.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!