Ciasteczka kasztany


Ciasteczka kasztany

Nic nie kojarzy się chyba z jesienią bardziej niż kasztany. Oto przepis na kruche i delikatne ciasteczka kasztany, które są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 280 g masła
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru-pudru
  • 2 suche budynie śmietankowe

Przygotowanie

Wszystko zagniatamy razem. Dzielimy ciasto na dwie części w stosunku 1/5 i 4/5. Do większej części dodajemy 3 łyżki kakao. Zagniatamy.

Do mniejszej części dodajemy cynamon. Także zagniatamy.

Z obu ciast robimy tyle samo kulek przy czym z jasnego takie malutkie. W ciemnej kuleczce robimy mały dołek w który wklejamy jasną kuleczkę. Troszkę trzeba ciasteczko zpłaszczyć i układamy na blaszce z papierem. Odległość między nimi powinna być ok 2 cm.

Odkładamy ciasteczka na godzinę do lodówki. Nie rozpłyną się wtedy w trakcie pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach ok. 12 min.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!