Churros to hiszpański smakołyk z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Idealnie smakują z kremem czekoladowym lub oprószone cukrem.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 300 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
Przygotowanie
W garnku zagotować 300 ml wody z 2 łyżkami masła, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli. Następnie dodać mąkę i mieszać aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Zostawić do ostygnięcia.
Do ostudzonego ciasta wbić 3 jajka i dobrze wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na rozgrzany olej. Smażyć do zarumienienia.
Po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym i obtoczyć w cukrze.