Przepis na najprostszy chleb z gara. Ten chlebek jest absolutnie fantastyczny, bardzo łatwy w przygotowaniu i obłędny w smaku.
Składniki
- 500 ml maślanki
- 3 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 ml wody
- 400 g mąki pszennej
- 400 g mąki żytniej
Przygotowanie
Maślankę lekko podgrzewam, dodaje rozkruszone drożdże i miód. Odstawiamy na 10 min. Następnie dodaje resztę składników i wyrabiam ciasto. Zostawiam na 30 minut przykryte ściereczką.
Po 30 minutach jeszcze raz zagniatam i formuje bochenek. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 210 stopni. Do piekarnika kładę puste naczynie żaroodporne, w którym będę piec mój chleb. Gdy piekarnik i naczynie osiągną odpowiednią temperaturę wyciągam gorące naczynie i przekładamy do niego uformowany bochenek chleba. Delikatnie nacinam nożem chleb, aby powstała kratka.
Zamykam naczynie i piekę 40 min w 210 stopniach, po czym ściągam przykrywkę i piekę kolejne 15 minut.