Chleb na suchych drożdżach


Chleb na suchych drożdżach

Pyszny chleb pszenny na drożdżach suchych. Super szybki przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 300 ml ciepłej wody

*forma aluminiowa do wypieku keksówek

Przygotowanie

Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dodaje mód i łyżkę mąki. Dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut.

Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami i miodem ( wyrośnięte).

Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania gładkiej masy. Zagniatam całość, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na ok 1 godzinę, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

Po upływie godziny, ciasto powinno podwoić lub nawet po troić swoja objętość. Wykładam ciasto w formę i skrapiam wodą. Posypuje ziarnami i wypiekam w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez termoobiegu z małą ilością wody w miseczce na dnie piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!