Pyszny czekoladowy deser na zimno w charakterystycznym trójkątnym kształcie.
Składniki
- herbatniki 4 paczki
- 60-70 dag sera białego
- szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem, ser biały zmielić. Do margaryny dodać jedno jajko i ucierać. Dodać ser i zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na pół do jednego dodać kakao 2 łyżki.
Układamy herbatniki na folii lub papierze do pieczenia w taki sposób żeby powstał nam stożek.
Rozsmarować białą masę znowu herbatniki potem kakaową masę i składamy chatkę wyrównując boki i górę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po stężeniu polewamy polewą czekoladową.
Polewa:
Pół kostki margaryny roztopić, dodać pół szklanki cukru pudru. Ściągnąć z ognia dodać kakao 3 łyżki wymieszać wszystko żeby nie było grudek. Jak zacznie gęstnieć dodać 3 łyżki mleka i ponownie wymieszać. Polać chatkę posypać wiórkami kokosowymi i do lodówki.