Chałka z kruszonką to delikatne i słodkie pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej.
Składniki:
- 500g mąki
- 250ml mleka
- 2 łyżki masła
- 70g cukru
- 2 jajka (jedno do ciasta drugie do smarowania)
- 25g drożdży świeżych lub 10g suchych instant
- szczypta soli
- opcjonalnie nasiona z laski wanilii lub starta skórka z pomarańczy lub cytryny
Kruszonka
- 60g mąki
- 30g cukru
- 40g masła
Sposób przygotowania:
W przypadku drożdży świeżych robimy rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i 3 łyżek mąki, w przypadku suchych nie ma potrzeby.
Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dzielimy ciasto na 3 części, robimy z każdej wałek, łączymy na górze i zaplatamy warkocza. Końcówkę zawijamy pod spód.
Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Polecam zetrzeć ją na tarce o małych oczkach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, grzanie góra-dół na 30 minut.