Przepis na pyszny i leciutki biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana:
- 2 kubeczki śmietany kremówki 30% po 400 ml
- cukier puder
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie
Biszkopt: Całe jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do niej łyżkę śmietany i mieszamy. Dodajemy do reszty śmietany i krótko miksujemy.
Na biszkopt wykładamy śmietanę i wkłady do lodówki na godzinę. Truskawki kroimy, układamy na śmietanie i zalewamy tężejącą galaretką. (U mnie 2 rozpuszczone w 350 ml wody każda). Wkładamy do lodówki na kilka godzin.