Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną


Przepis na pyszny i leciutki biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana:

  • 2 kubeczki śmietany kremówki 30% po 400 ml
  • cukier puder
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

Biszkopt: Całe jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do niej łyżkę śmietany i mieszamy. Dodajemy do reszty śmietany i krótko miksujemy.

Na biszkopt wykładamy śmietanę i wkłady do lodówki na godzinę. Truskawki kroimy, układamy na śmietanie i zalewamy tężejącą galaretką. (U mnie 2 rozpuszczone w 350 ml wody każda). Wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!