Biszkopt na tortownicę 20 cm


Biszkopt na tortownicę 20 cm

Przepis na idealny biszkopt na tortownicę o średnicy 20 cm.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Jajka oddzielamy (żółtka od białek).
Mąke ziemniaczaną i tortową przesiewany.
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy na sztywna pianę, cukier dodajemy partiami do białek (ubijamy jakieś 3-4 minuty), dodajemy żółtka z proszkiem i octem. Miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. Przekładamy do blaszki. Piekarnik nagrzewamy 180 stopni (ja piekłam z termoobiegiem) pieczemy jakieś 45-50minut (do suchego patyczka).


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 16

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!