Przepis na idealny biszkopt na tortownicę o średnicy 20 cm.
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie
Jajka oddzielamy (żółtka od białek).
Mąke ziemniaczaną i tortową przesiewany.
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy na sztywna pianę, cukier dodajemy partiami do białek (ubijamy jakieś 3-4 minuty), dodajemy żółtka z proszkiem i octem. Miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. Przekładamy do blaszki. Piekarnik nagrzewamy 180 stopni (ja piekłam z termoobiegiem) pieczemy jakieś 45-50minut (do suchego patyczka).