Biszkopt na tort

Sprawdzony przepis na biszkopt na tort. Jest on uniwersalny i sprawdzony.

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru (użyłam drobnego)
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąki przesiewam przez sito.
  2. Do białek dodaje odrobinę soli i miksuję. Gdy ubiję białka dodaje po łyżce cukru, ciągle ubijam do uzyskania gęstej i błyszczącej masy białkowej.
  3. Następnie dodaję po jednym żółtku i ubijam na trochę mniejszych obrotach.
  4. Następnie w 3 turach dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam (używam silikonowej łopatki).
  5. Użyłam rantu 22cm, na blaszkę wyłożyłam papier do pieczenia, posmarowałam olejem (sam papier).
  6. Masę wykładam do rantu.
  7. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 175st. (u mnie z termoobiegiem) na ok. 35-40 minut.
  8. Po ok. 20 minutach zmniejszam temp. do 170st.
  9. Po tym czasie otwieram piekarnik i zrzucam biszkopt na ziemię (z wysokości kolan).
  10. Upieczony biszkopt zostawiam w rancie do wystudzenia, następnie delikatnie nożem oddzielam boki, przewracam do góry nogami i odciągam papier.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 78

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!