Beza

Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Wygląda obłędnie i tak też smakuje.

Składniki

  • 5 białek
  • 250g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni termoobieg.

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy białka będą spienione łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy cukier dobrze się rozpuści i beza będzie ubita na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać łyżką.

Na papierze narysować dwa okręgi lub jeden i wykładać beze. Wstawiamy do piekarnika i odrazu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy 2-2,5h.

Beze przełożyłam kremem z mascarpone i śmietanką. Dekoracja według własnego uznania.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 19

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!