Babka tulipan

4.5
(64)

Babka tulipan

Babka jest smaczna, efektowna z wyglądu i łatwa w wykonaniu. Idealna na Święta Wielkanocne i nie tylko.

Składniki

  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. maku

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kolejno dodać olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i całość wymieszać łyżką. Masę podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 1 kisiel truskawkowy i wymieszać, do drugiej dodać 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać 1/2 szkl maku. wykładać masy do keksówki w dowolnej kolejności. Piec 50 min w 180 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 64

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!