Babka dwukolorowa

5
(3)

Babka dwukolorowa

Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opak. cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Wmieszać pozostałe składniki (oprócz kakao).
  3. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.
  4. Natłuść tortownicę lub formę na babkę. Posypać bułką tartą lub kaszą manną.
  5. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.
  6. Piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  7. Po koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  8. Gotowe ciasto odstawić do przestudzenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!