Słodkie babeczki to przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kefiru
- 150g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą pianę. Ubijać około 4-5 minuty. Do ubitej masy dodać kefir, stopioną margarynę, proszek do pieczenia, mąkę.
Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Masę nałożyć do foremek. Babeczki piec przez około 30-40 minut w 180°C do “suchego patyczka”
Lukier z białkiem:
1 białko ubić z 1/2 szklanki cukru pudru, dodać 1 łyżeczkę soku cytrynowego, ucierać tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.