Bardzo lekki i puszysty z chrupiącą kratką z ciasta u góry i słodkim lukrem.
Składniki:
- 170g masła
- 350g mąki
- szczypta soli
- łyżeczka proszku
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
Masa serowa:
- 1kg sera
- 250g masła
- 1 i pół szklanki cukru pudru
- 8 żółtek 5 białek
- 50g maki ziemniaczanej
- rodzynki
Sposób przygotowania:
Podane składniki na ciasto (oprócz jajek) zagniatam w kruszonkę, później dodaję jajka i zagniatam wszystko w jedną masę.
Ciasto leżakuje godzinę w lodówce.
Po godzinie 2/3 ciasta rozwałkowuję i wykładam na blachę.
Masa serowa:
Żółtka ucieram mikserem stopniowo dodając cukier puder.
Masło ubijam mikserem, gdy będzie już ładne białe stopniowo dodaje ser i razem łącze.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Do sera stopniowo dodaję żółtka utarte z cukrem, następnie po wymieszaniu dodaję mąkę ziemniaczaną i rodzynki, mieszam do połączenia.
Na koniec dodaje ubite białka i delikatnie mieszam z masą serową tak żeby białka nie opadły.
Wylewam masę na spód, z pozostałej 1/3 ciasta robię ruloniki, które później układam w kratkę jak na zdjęciu.
Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
Po ostygnięciu lukruje.