Przepis na orzeszki czyli kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków wypiekane w specjalnej patelni lub opiekaczu.
Składniki:
- 6 szkl. mąki
- 2 kostki masła (po 200 g każda)
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1 szkl cukru pudru
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka sody (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut (u mnie leżało w lodówce całą noc).
Ciasto ponownie zagnieść i formować kulki wielkości orzecha laskowego (a nawet mniejsze). Gotowe ułożyć w patelni do orzeszków (nie natluszczałam niczym), zamknąć i piec, aż otrzymamy odpowiedni kolor. Orzeszki można wypełnić dowolną masą lub dżemem.
Z tej porcji wyszło mi 416 połówek orzeszków.