Domowe burgery to znakomita propozycja dla wielbicieli fast foodów. Są lepsze, smaczniejsze i są świetną alternatywą dla gotowych hamburgerów z budki.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowe
- bułki kajzerki z makiem
- sałata lodowa
- pomidor
- ser mozarella
- czerwona cebula
- 2 duże pieczarki
- jajka
- ogórki kiszone
- ulubiony sosy
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać, doprawić (u mnie: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz, MAGGI – sekretny składnik, dodający pysznego smaku).
- Przygotować składniki tzn.
pokroić, warzywa i ser
uformować z mięsa kotlety i je usmażyć na oleju
usmażyć jajka tak aby w środku były płynne – najlepiej na maśle
podsmażyć pieczarki
na maśle podpiec bułki - Układamy warstwami (od dołu)
bułka
sałata lodowa
pomidor
ser mozzarella
ogórek
jajko sadzone
cebula
mięso
pieczarki
sos
bułka
Na koniec dociskamy górę bułki tak, aby składniki lepiej się “trzymały”, ja dodatkowo przebiłam burgery nożem żeby się nie rozsypały.