Rurki z kremem to świetny pomysł na deser, który przy okazji pięknie się prezentuje. Do ich wykonania trzeba jednak zaopatrzyć się w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 200g masła starkowanego (dałam 100g masła i 100g smalcu)
- 200g kwaśnej śmietany
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść, odstawić i przykryć ściereczką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rurki natłuścić (olej, margaryna). Ja smaruje rurki olejem i tylko przed pierwszym pieczeniem, ale można też przed każdym nawinięciem ciasta.
Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na długie i wąskie (max 1,5 cm) paski. Każdy pasek nawijałam na rurkę, zaczynając od węższej strony do szerszej.
Można wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem zwykłym lub brązowym. U mnie 10 szt. posypane cukrem brązowym, a 40 szt ,,czyste”.
Piec w 180 st. C na jasnozłoty kolor.
Wyjąć blachę, odczekać chwilę aż przestygną i lekko puknąć węższą stroną o blat, rurki same wyskoczą.
Nadziewane (przed podaniem) będą bitą śmietaną, kremem budyniowym i posypane cukrem pudrem.