Przepis na pyszne domowe pierogi z jagodami świeżymi lub mrożonymi. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo nadzienie to tylko owoce z cukrem.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- 250 ml gorącej wody
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki miękkiego masła
- cukier
- jagody
Sposób przygotowania:
- Przesiewam mąkę na stolnicę, robię w niej wgłębienie, w które wbijam jajka, dodaję masło, a następnie powoli i stopniowo wlewam gorącą wodę, w której uprzednio rozpuściłam łyżkę soli.
- Wyrabiam ciasto około 10 minut, które później wstawiam na godzinę do lodówki, by się schłodziło.
- Po tym czasie odkrajam kawałki ciasta, wałkuję i wycinam szklanką kółka, na które nakładam jagody wymieszane z cukrem w takiej ilości, by bez problemu można było zlepić pierogi i by nie uciekały z nich owoce.
- Pod koniec wrzucam pierogi do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oleju, a kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze od 3 do 5 minut i wyciągam łyżka cedzakową. Podaje z cukrem, śmietaną i posypanymi na wierzchu jagodami.