Ciasto pychotka to pyszny deser, któremu absolutnie nikt się nie oprze. Jest łatwy w przygotowaniu, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Ciasto:
- 40 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- szczypta soli
- 1 kostka palmy lub masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko wyrabiamy w misce i ciasto dzielimy na dwie części.
Następnie wylepiamy dwie przygotowane blaszki. Słoik powideł dzielimy na dwie części i smarujemy ciasta.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy 1 szkl. cukru, potem 1
łyżkę octu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijamy jak bezę.
Znów dzielimy bezę i wykładamy na dwie formy z ciastem i powidłami, delikatnie rozsmarować i posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Pieczemy w 180 st. przez 40min. Po wystudzeniu przekładamy masą budyniową: 2 szkl. mleka, 1 budyń jasny bez cukru, 3 łyżki cukru, 1 łyżką mąki pszennej, ugotować i wystudzić.
Następnie utrzeć 1 palmę, albo 1 1/2 kostki masła dodając po łyżce budyniu, na koniec wycisnąć sok z połowy cytryny i wszystko utrzeć razem. wyłożyć masę na jedno ciasto i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce.