Warstwowa sałatka z tuńczykiem i krakersami nie tylko ładnie wygląda, ale również dobrze smakuje. Sałatka idealna na święta i inne uroczystości. Na pewno wszyscy będą zachwyceni.
Składniki:
- 1 duża i 1 mała paczka krakersów
- litrowy słoik ogórków kiszonych
- 20 dag sera żółtego w kawałku
- puszka kukurydzy
- 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 5 jajek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatkę układamy warstwowo od spodu:
- Krakersy.
- Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy. Ser żółty również ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół puszki kukurydzy, majonez, sól i pieprz do smaku, mieszamy, wykładamy na krakersy.
- Krakersy.
- Tuńczyka odciskamy z sosu i dodajemy majonez – tyle żeby nie był za suchy, wykładamy na krakersy.
- Krakersy.
- Jajka gotujemy na twardo, w tej warstwie używamy białek startych na drobnej tarce, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, majonez, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, wykładamy na krakersy.
- Krakersy.
- Wierzch smarujemy cienko majonezem i posypujemy startym na drobnym tarku żółtkiem. Wierzch posypujemy jeszcze posiekanym szczypiorkiem przed podaniem. Sałatkę dobrze jest zrobić 2-3 godziny przed podaniem, aby krakersy nieco zmiękły. Na 1 warstwę używałam 12 krakersów.